Mentir conjugation in Portuguese. Example: Não fale para ninguém que eu menti!

How are you people? What do you say we study Portuguese?
In today’s Dica we present to you the mentir  conjugation in Portuguese. Take a look:

To Lie in Portuguese

Do you consider yourself a liar? Do you think that you lie a lot or maybe just when necessary? There are some people that think that you can’t live without lying… And then there are some that believe that you mustn’t lie. What’s your opinion? I think that we must live without lies… Or was that just a lie? Hmmmmmmmm…. You’ll never know *evil laugh*!

Do you know someone that lies a lot? I do! From one of my favorite movies while growing up. Can you guess who I’m thinking of?
No? Nothing? Almost there???
YES IT’S HIM: PINÓQUIO! Do you think that he would lie in Portuguese? Probably in all languages hahaha…

Now it’s time for us to learn the verb mentir conjugation in Portuguese.

Indicative

Present Past Simple Imperfect Past
Eu minto Eu menti Eu mentia
Você mente Você mentiu Você mentia
Ele/ ela mente Ele/ ela mentiu Ele/ ela mentia
Nós mentimos Nós mentimos Nós mentíamos
Vocês mentem Vocês mentiram Vocês mentiam
Eles/ elas mentem[ Eles/ elas mentiram Eles/ elas mentiam

 

Past pluperfect simple Past pluperfect composed
Eu mentira Eu tinha mentido
Você mentira Você tinha mentido
Ele/ ela mentira Ele/ ela tinha mentido
Nós mentiramos Nós tínhamos mentido
Vocês mentiram Vocês tinham mentido
Eles/ elas mentiram Eles/ elas tinham mentido

 

Simple Future Immediate Future Future of the past
Eu mentirei Eu vou mentir Eu mentiria
Você mentirá Você vai mentir Você mentiria
Ele/ ela mentirá Ele/ ela vai mentir Ele/ ela mentiria
Nós mentiremos Nós vamos mentir Nós mentiríamos
Vocês mentirão Vocês vão mentir Vocês mentiriam
Eles/ elas mentirão Eles/ elas vão mentir Eles/ elas mentiriam

 

Imperative

Affirmative Negative
Minta você Não minta você
Minta ele/ ela Não minta ele/ ela
Mintamos nós Não mintamos nós
Mintam vocês Não mintam vocês
Mintam eles/ elas Não mintam eles/ elas

 

Subjunctive

Present Imperfect Past Future
Que eu minta Se eu mentisse Quando eu mentir
Que você minta Se você mentisse Quando você mentir
Que ele/ela minta Se ele/ela mentisse Quando ele/ela mentir
Que nós mintamos Se nós mentíssemos Quando nós mentirmos
Que vocês mintam Se vocês mentissem Quando vocês mentirem
Que eles/elas mintam Se eles/elas mentissem Quando eles mentirem

 

Other tenses

Personal infinitive Gerund Participle
Para mentir eu Mentindo Mentido
Para mentir você
Para mentir ele/ela
Para mentirmos nós
Para mentirem vocês
Para mentirem eles/elas

 

Exercise about mentir in Portuguese

You know that now is your time to shine, right? Show us that you’ve really learned the verb lie in Portuguese. So, use the mentir Portuguese conjugation to answer these questions. Pay attention to the sentences and choose wisely. In every case you have to choose the answer that is correct.

  1. a) Mês passado ele mentiu sobre a nota no CELPE-Bras.
    b) Mês passado ele mente sobre a nota no CELPE-Bras.
    c) Mês passado ele mentem sobre a nota no CELPE-Bras.
    .
  2. a) Mariana pediu para que nós não mentir para ela.
    b) Mariana pediu para que nós não mentíssemos para ela.
    c) Mariana pediu para nós não mentimos para ela.
    .
  3. a) Dizem que os capricornianos mentem muito.
    b) Dizem que os capricornianos mintam muito.
    c) Dizem que os capricornianos mentirão muito.
    .
  4. a) Os presidentes não devem mentir para seu povo.
    b) Os presidentes não devem mentirem para seu povo.
    c) Os presidentes não devem mentem para seu povo.
    .
  5. a) Quem diz que nunca mentiu, está mentindo.
    b) Quem diz que nunca mentirá, está mentindo.
    c) Quem diz que nunca mentirei, está mentindo.
    .
  6. a) Pedro me perguntou o que eu achei de sua nova tatuagem e eu mentirei.
    b) Pedro me perguntou o que eu achei de sua nova tatuagem e eu mentiu.
    c) Pedro me perguntou o que eu achei de sua nova tatuagem e eu menti.
    .
  7. a) Ela prometeu que ela nunca mentiram para mim.
    b) Ela prometeu que ela nunca mentiria para mim.
    c) Ela prometeu que ela nunca mentimos para mim.
    .
  8. a) As pessoas mente porque têm medo da verdade.
    b) As pessoas menti porque têm medo da verdade.
    c) As pessoas mentem porque têm medo da verdade.
    .
  9. a) Quando eu era criança, eu minto muito.
    b) Quando eu era criança, eu mentiu muito.
    c) Quando eu era criança, eu mentia muito.
    .
  10. a) Eu achei que ele falava a verdade, mas ele estava mentindo.
    b) Eu achei que ele falava a verdade, mas ele estava mentiram.
    c) Eu achei que ele falava a verdade, mas ele estava mentiu.

April Fools’ in Brazil

Before you leave… there’s a very important thing we have to talk about: APRIL FOOLS’! Do you know this day? In Brazil we call it O dia da mentira (Day of the lie) and we celebrate it on April 1st. During this day Brazilians like to mentir in Portuguese, telling jokes and playing a looot of pranks. .

Have you ever heard the expression Mentira tem perna curta? It means that if you lie, people will find the truth very soon. What do you think about this? Lying is a bad thing or it’s necessary?

Hope you enjoyed this Dica do Dia!
Kisses!

Ler esta Dica em Português       Leer esta Dica en Español
Click on the links below to see more related Dicas
Verb Dizer in the Simple Present
Past form of the Verb Dizer
Conjugation of Abrir in Portuguese
Popular expressions in Portuguese

 

 

Exercise about mentir in Portuguese: answers 

  1. a
  2. b
  3. a
  4. a
  5. a
  6. c
  7. b
  8. c
  9. c
  10. a

95