Lie in Portuguese

example of lie in portuguese: não fale para ninguém que eu menti!

How are you people? Are you ready to study Portuguese? Are you good to pick someone on a lie? Do you think it is necessary to know a lot about a language to find out when someone is lying? Doesn’t matter if your answer is yes or no, one thing you’ll agree with me: it’s important to know the verb we use to talk about that. Right? Then come with us to learn lie in Portuguese. Take a look:

Verb Mentir: To Lie in Portuguese

Do you consider yourself a liar? Do you think that you lie a lot or maybe just when necessary? There are some people that think that you can’t live without lying… And then there are some that believe that you mustn’t lie. What’s your opinion? I think that we must live without lies… Or was that just a lie? You’ll never know *evil laugh*!

Do you know someone that lies way more than necessary? I do! Is an almost boy from one of my favorite movies when I was a kid. Can you guess who I’m talking about? No? Nothing? Almost there? YES IT’S HIM: PINÓQUIO! Do you think that he would enjoy learning Portuguese? He would probably learn how to lie very convincingly in Portuguese also, right?

Now it’s time for us to learn the verb mentir conjugation in Portuguese. Mentir is an irregular verb with termination -IR. It’s important for you to take a look at the endings highlighted and the irregularities marked with an asterisk on the tables down below.

example for lie in portuguese using negative phrases: eles não mentiram - o carnaval do rio é inigualável.

Indicative

PresentPast SimpleImperfect Past
Eu minto*Eu mentiEu mentia
Você menteVocê mentiuVocê mentia
Ele / ela menteEle / ela mentiuEle / ela mentia
Nós mentimosNós mentimosNós mentíamos
Vocês mentemVocês mentiramVocês mentiam
Eles / elas mentemEles / elas mentiramEles / elas mentiam
Past pluperfect simplePast pluperfect composed
Eu mentiraEu tinha mentido
Você mentiraVocê tinha mentido
Ele / ela mentiraEle / ela tinha mentido
Nós mentíramosNós tínhamos mentido
Vocês mentiramVocês tinham mentido
Eles / elas mentiramEles / elas tinham mentido
Simple FutureImmediate FutureFuture of the past
Eu mentireiEu vou mentirEu mentiria
Você mentiráVocê vai mentirVocê mentiria
Ele / ela mentiráEle / ela vai mentirEle / ela mentiria
Nós mentiremosNós vamos mentirNós mentiríamos
Vocês mentirãoVocês vão mentirVocês mentiriam
Eles / elas mentirãoEles / elas vão mentirEles / elas mentiriam

Imperative

AffirmativeNegative
Minta você*Não minta você*
Minta ele/ ela*Não minta ele/ ela*
Mintamos nós*Não mintamos nós*
Mintam vocês*Não mintam vocês*
Mintam eles/ elas*Não mintam eles/ elas*

Subjunctive

PresentImperfect PastFuture
Que eu minta*Se eu mentisseQuando eu mentir
Que você minta*Se você mentisseQuando você mentir
Que ele/ela minta*Se ele/ela mentisseQuando ele/ela mentir
Que nós mintamos*Se nós mentíssemosQuando nós mentirmos
Que vocês mintam*Se vocês mentissemQuando vocês mentirem
Que eles/elas mintam*Se eles/elas mentissemQuando eles mentirem

Other Tenses

Personal infinitiveGerundParticiple
Para mentir euMentindoMentido
Para mentir você  
Para mentir ele/ela  
Para mentirmos nós  
Para mentirem vocês  
Para mentirem eles/elas  

What do you think, guys? Easy right? But tell us: What do you think about lying? Do you think it is necessary to lie sometimes? Being it good or bad, one thing is certain, you can’t lie about how beautiful our city is. Have you seen it? In person, I mean. Come see the beautiful Copacabana beach learning Portuguese at our school!

Expressions from Lie in Portuguese!

example of words derivated from lie in portuguese: - eu não gosto de chocolate / - não seja mentiroso! todo mundo gosta de chocolate!

Let’s first check out some expressions that are synonyms for lie in Portuguese. They all mean the same thing: someone is telling an obvious lie!

  • Mentira (Lie)
  • História da Carochina (Stories from a liar)
  • História para boi dormir (Stories to make an ox sleep)
  • Conversa de pescador (Fishermen talk)
  • Conversa fiada (Conversation full of lies)

We also have other expressions related to lying in Portuguese, take a look at some!

  • Mentiroso (Liar): the most common way to call out a liar.
  • Ter duas caras (Be two faced): when someone is being obviously fake towards someone with their attitudes;
  • Beijo de Judas (Judas’ kiss): when someone offers you something, but under false pretenses;
  • Lágrimas de crocodilo (Crocodile tears): when someone is fake crying to obtain something;
  • 171: this is actually the number of a crime in our penal code, but soon turned out to become a slang. 171 means someone that is a scammer, that can’t be trusted;
  • Pinóquio (Pinocchio): very much used with kids, is often used as a way to call out a liar;

Exercise about Lie in Portuguese

example of usage for verb lie in portuguese in the past tense: você mentiu! essa trilha tem muitas escadas!

You know that now is your time to shine, right? Show us that you’ve really learned the verb mentir conjugation in Portuguese. Pay attention to the sentences and choose wisely. In every case you must choose the answer that is correct.

  1. a) Mês passado ele mentiu sobre a nota no CELPE-Bras.
    b) Mês passado ele mente sobre a nota no CELPE-Bras.
    c) Mês passado ele mentem sobre a nota no CELPE-Bras.
    .
  2. a) Mariana pediu para que nós não mentir para ela.
    b) Mariana pediu para que nós não mentíssemos para ela.
    c) Mariana pediu para nós não mentimos para ela.
    .
  3. a) Dizem que os capricornianos mentem muito.
    b) Dizem que os capricornianos mintam muito.
    c) Dizem que os capricornianos mentirão muito.
    .
  4. a) Os presidentes não devem mentir para seu povo.
    b) Os presidentes não devem mentirem para seu povo.
    c) Os presidentes não devem mentem para seu povo.
    .
  5. a) Quem diz que nunca mentiu, está mentindo.
    b) Quem diz que nunca mentirá, está mentindo.
    c) Quem diz que nunca mentirei, está mentindo.
    .
  6. a) Pedro me perguntou o que eu achei de sua nova tatuagem e eu mentirei.
    b) Pedro me perguntou o que eu achei de sua nova tatuagem e eu mentiu.
    c) Pedro me perguntou o que eu achei de sua nova tatuagem e eu menti.
    .
  7. a) Ela prometeu que ela nunca mentiram para mim.
    b) Ela prometeu que ela nunca mentiria para mim.
    c) Ela prometeu que ela nunca mentimos para mim.
    .
  8. a) As pessoas mente porque têm medo da verdade.
    b) As pessoas menti porque têm medo da verdade.
    c) As pessoas mentem porque têm medo da verdade.
    .
  9. a) Quando eu era criança, eu minto muito.
    b) Quando eu era criança, eu mentiu muito.
    c) Quando eu era criança, eu mentia muito.
    .
  10. a) Eu achei que ele falava a verdade, mas ele estava mentindo.
    b) Eu achei que ele falava a verdade, mas ele estava mentiram.
    c) Eu achei que ele falava a verdade, mas ele estava mentiu.

April Fools’ in Brazil

Before you leave… there’s a very important thing we have to talk about: APRIL FOOLS’! Do you know this day? In Brazil we call it O dia da mentira (Day of Lying) and we celebrate it on April 1st. During this day Brazilians like to mentir in Portuguese, telling jokes and playing a lot of pranks.

That was verb lie in Portuguese! Have you ever heard the expression Mentira tem perna curta? It means that if you lie, people will find the truth very soon. What do you think about this? Lying is a bad thing or it’s necessary? Come play April Fools’ pranks in Brazil with ou team from Rio & Learn. You can come stay here with a student visa! It sounds good doesn’t it?

Hope you enjoyed this Dica do Dia!
XOXO!

Click on the links below to see more related Dicas
Open in Portuguese
IR Verbs Present Tense
Past tense of Dizer in Portuguese

Answers

  1. a
  2. b
  3. a
  4. a
  5. a
  6. c
  7. b
  8. c
  9. c
  10. a

This post is also available in: English Português (Portuguese) Español (Spanish)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search for Portuguese Dicas

Tell us which Portuguese lesson you would like to learn

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Suscribe to A Dica do Dia.

Get free Portuguese lessons. Subscribe to A Dica do Dia and get short, daily lessons in Portuguese completely free.

EXCELLENT rating
Based on 321 reviews
I’ve just started online classes with Prof. Ana Carolina & she is the absolute best! It’s my first time learning Portuguese and I was speaking full sentences in the first class. Obrigada!
Katie Andrews
Katie Andrews
2023-12-14
Small classes, diverse accents, and engaging professors make Rio & Learn Online a fantastic choice! I've been thrilled with my experience at Rio & Learn Online so far. The small class sizes (around 1-3 others students) allow for personalized attention and plenty of opportunities to practice speaking. What's more, having different professors throughout the program exposes you to various accents, preparing you for real-world interactions. I opted for the full-time program, which involves 2 hours of daily learning from Monday to Friday. After just over 12 weeks, I can confidently say my Portuguese has improved dramatically. The professors are incredibly engaging and encourage students to utilize real-life examples, solidifying the learning process. While I'm only halfway through the program, I'm confident in recommending Rio & Learn Online to anyone seeking to learn Portuguese in a supportive and effective environment. I've gone from being a complete beginner (only knowing hi and bye) to holding conversations - and I'm excited to see how much further I can progress! I'll be back with another review after completing the program, but for now: Rio & Learn Online - highly recommended!
Mona Hinamanu
Mona Hinamanu
2023-12-12
I have been taking Portuguese classes with Rio and Learn for a few months. I appreciate their methodology. It is enjoyable and I am challenged and improving every day!
Bryan Beaver
Bryan Beaver
2023-12-12
My teachers Lucas, Ana Paula and Paulo were all excellent as well as very friendly and funny. It was a really enjoyable experience and I met loads of interesting new people.
David Smith
David Smith
2023-12-11
Rio & Learn e um novo jeito de ensinar a lingua portuguesa. Puro prazer e muito eficiente. Quanto mais alunos na aula mais vida. Eu aconselho voces escolher as aulas grupais por porque sao interativas: rir, falar, argumentar, compartir uma lingua!
Dominique Jacquin
Dominique Jacquin
2023-12-06
Après 3 semaines que je suis dans cette école et je peux déjà parler portugais. Certe avec des erreurs mais j'ai fait des progrès fulgurant. En plus, du Lundi au Vendredi l'ecole propose des activitées qu'il appelle "Rio Live" ce qui permet de visiter en même temps Rio tout en parlant Portugais et de rencontrer des gens😃 Toute l'équipe est genial et est prêts à aider si besoin 😁
YOAN REMIA
YOAN REMIA
2023-12-05
I've been taking the group online courses with Rio&Learn for 2 months. They offer a fantastic way to learn Portuguese and get speaking practice if you don't live in Brazil. The teachers are engaging and are able to adjust their level of Portuguese to whatever level you are at. Obrigado!
Jake H
Jake H
2023-12-04
C'est vraiment fantastique...RioAndLearn. Les cours de portugais...ça vaut vraiment la peine. Les cours ont lieu du lundi au vendredi, (de 9h à 13h) et en après midi, ce sont des activités libres en groupe. (Soccer de plage, volleyball , excursions, visites des lieux touristiques, etc) Vendredi soir, on est allé à Lapa, un quartier nocturne de Rio. C'est quelque chose à voir! Des rues bondées de monde, des orchestres, des discothèques...Allô les décibels! L'apprentissage du portugais se fait en immersion, aussi bien en salle de classe que dans les activités extérieures organisées par Rio&Learn. On est plongé dans la langue portugaise et la culture Brésilienne.... Obligé de parler portugais....🫡 Je le recommande. Pierre Pedro, Montréal, Canada
M54 “M5454” 54
M54 “M5454” 54
2023-12-03